Adrian Albu, supraviețuitor Colectiv ajuns consilier local în București: “Am cicatrici, astea nu se vindecă. Autoritățile nu au învățat mare lucru”

1294

Adrian Albu este unul dintre supraviețuitorii incendiului din clubul Colectiv, izbucnit în seara zilei de 30 octombrie 2015 și în urma căruia 65 de tineri și-au pierdut viața. Albu a candidat și a fost ales consilier local la Primăria Sectorului 2, un mandat pe care promite că îl va dedica securității la incendiu în școli.

Până în luna februarie a acestui an, Adrian Albu a lucrat, timp de 18 ani, ca analist de software la Xerox Romania. Acum este consilier local la Primăria Sectorului 2 din București, ales pe listele Alianței USR-PLUS. Albu s-a înscris în PLUS, urmând exemplul lui Vlad Voiculescu, al lui Dragoș Pâslaru și al Ramonei Strugariu, oamenii despre care spune că au ajutat cel mai mult victimele incendiului de la Colectiv.

El este unul dintre supraviețuitorii tragicului eveniment din noaptea de 30 octombrie a anului 2015. Cu gândul la drama de acum cinci ani, mandatul lui Adrian Albu de consilier local se va concentra pe respectarea normelor de securitate la incendiu în școli, o problemă ignorată în continuare de autoritățile române.

“Este una dintre cele mai mari probleme la nivel de țară. Dacă nu se respectă securitatea la incendiu, este foarte probabil să nu se respecte nici alte norme. Voi incepe cu unitățile de învățământ, acolo este cel mai mare risc”, spune Albu.

O altă prioritate în Sectorul 2 al Capitalei este curățenia, urmată de reforma administrației publice.

“Prima prioritate este curățenia, este cel mai murdar sector din București. După curățenie, debirocratizarea, în momentul de față sunt mulți oameni care lucrează în primărie și nu știi ce fac acolo”, susține Albu.

Citește și: Cum se trag tunurile pe final de mandat într-o instituție pe cale să fie pierdută de PSD: “De când a câștigat USR-ul, este o mare panică”

Cinci ani de la Colectiv

Vineri, 30 octombrie 2020, s-au împlinit cinci ani de la incendiul din clubul bucureștean Colectiv, în urma căruia au murit 65 de persoane. Tragicul incident a scos la iveală probleme grave ale sistemului de sănătate și ale instituțiilor publice. Cinci ani mai târziu, cei implicați nu văd schimbări semnificative la nivel administrativ, ci doar în societatea civilă.

“Societatea civilă a înflorit după Colectiv. A fost un moment de răscruce în ceea ce privește modul în care oamenii se raportează la cei care guvernează. Din păcate, autoritățile nu au învățat mare lucru. Dacă ar fi învățat și ar fi tras concluziile de rigoare, probabil că am fi avut azi școli cu normele de securitate la incendiu făcute, am fi avut spitale care să aibă măcar raportarea reală de infecții nosocomiale, am fi avut polițiști care să ajute în timpul pandemiei și nu să urmărească candidații pe stradă. Sunt foarte multe lucruri pe care societatea civilă le-a arătat și de care autoritățile nu au ținut cont. Înainte de Colectiv, societatea civilă nici măcar nu putea să arate aceste lucruri, era un interes foarte scăzut din partea oamenilor să se implice. Singurii care mai rămăseseră erau cei din presă. După Colectiv, oamenii au văzut că vocea lor contează, că unele lucruri chiar se întâmplă, chiar dacă foarte greu”, spune Albu.

Adrian Albu: Am cicatrici, astea nu se vindecă

Albu a participat la concertul formației “Goodbye to Gravity” alături de sora și verișoara sa. Verișoara sa a murit trei zile mai târziu, din cauza arsurilor, iar sora sa, după trei săptămâni, din cauza infecției. El a avut arsuri pe aproximativ 18% din corp, pe care le-a tratat în străinătate. Pe 28 noiembrie 2015 a plecat în Austria, unde a început recuperarea, pe care a continuat-o în Anglia și Franța. În iunie 2016 s-a întors acasă.

“Când m-am întors și am început recuperarea la Elias, unde fusesem internat inițial, oamenii nu știau ce au de făcut. Câtă recuperare făcusem eu în Austria, am pierdut-o aici într-o lună. A trebuit să plec iar în străinătate, pentru că altfel rămâneam cu mâinile blocate, nu mai puteam închide pumnul. Am cicatrici, astea nu se vindecă”, povestește Albu.

În noiembrie 2016 a venit în România o echipă de medici din Olanda, care a consultat mai mulți pacienți, iar în aprilie 2017 a fost în Olanda pentru ultima operație. La o clinică privată din București a mai făcut alte operații, dar mai are câteva de realizat, însă a luat o pauză din cauza efectelor cauzate de anesteziile generale.

“Începi să uiți cuvinte, să te bâlbâi, uiți să termini fraza. Din cauza frecvenței anesteziilor generale, efectele pot deveni permanente și începusem să am simptome”, explică Albu.

În cei cinci ani care au trecut, Adrian Albu a păstrat legatura cu alte victime ale incendiului din Colectiv, care au rămas, la fel ca el, cu cicatrici și sentimentul că nu poți “trece peste”.

“Toată lumea încearcă să revină la o viață cât de cât apropiată de ce era înainte, dar e aproape imposibil. De fiecare dată când te uiți la mâini, îți aduci aminte. Toată lumea știe că ai fost acolo în momentul în care te vede pe stradă. Nu ai cum să ignori chestia asta, este foarte greu să treci peste și trebuie să o accepți”, spune Albu.