Practica schimbării inspectorilor școlari și a directorilor prin numiri directe este una veche. În ultimii 10 ani, de când a fost adoptată legea educației, fiecare ministru de la Educație a ocolit concursurile pentru funcțiile de conducere din învățământ.
Pe 9 ianuarie 2021, câtorva sute de directori de școală din București și din țară le-a expirat mandatul obținut în urma concursului organizat în perioada 2016-2017, potrivit Legii educației. În multe cazuri, inspectorii școlari i-au înlocuit pe directori peste noapte, fără să le dea o explicație despre motivele reale pentru care nu le-au mai prelungit mandatul cu un an, așa cum dă legea posibilitatea. Schimbarea directorilor a dus la nemulțumirea profesorilor și a părinților, care au făcut proteste, acuzând numiri pe criterii politice.
Schimbările din educație au început de fapt anul trecut, când le-a expirat mandatul de 4 ani inspectorilor școlari, mandat obținut la concursul organizat de Ministerul Educației în 2016. Majoritatea inspectorilor școlari numiți fac parte din PNL și au candidat la alegerile locale sau parlamentare din 2020. Legea educației prevede organizarea concursurilor pentru ocuparea funcțiilor de conducere din educație odată la 4 ani. Pandemia de coronavirus a sistat însă organizarea oricărui concurs în instituțiile publice.
Liceul „Lucian Blaga” din Capitală: Noua directoare, membru activ în PNL
Schimbarea directorului de la Liceul „Lucian Blaga” din Capitală, Mihael Mihalcea, i-a determinat pe părinții elevilor să trimită interpelări la toate instituțiile statului și să protesteze la școală. Părinții sunt revoltați că directorul cu rezultate bune a fost schimbat cu o membră de la PNL sector 2, Romelia Mariana Gal.
„Din ceea ce știu eu, pe surse, doamna a fost numită pe linie de partid, este la PNL sector 2. Pentru domnul director nu a existat niciun reproș, dar totuși a fost schimbat. Lucrurile erau foarte bine puse la punct în școală, avem un corp didactic care și-a făcut treaba”, a spus Iuliana Constantinescu – președintele asociației de părinți de la „Lucian Blaga”.
Părinții au făcut petiții și au mers în audiență la inspectorat. „Am avut supriza că tot inspectoratul, și cel de sector, și cel general, era în concediu”, arată Iuliana Constantinescu.
Părinții arată că nu au primit nicio explicație pentru schimbarea directorului. Petiția trimisă la instituțiile din Educație a fost semnată de majoritatea părinților, elevilor, profesorilor și personalului nedidactic din școală. „M-am săturat, de 30 de ani se întâmplă același lucru, vin unii pleacă alții. Să vină, dar prin concurs”, a mai spus președința asociației de părinți.
Liceul Lucian Blaga este situat în Cartierul Pantelimon, la margine de București, o școală grea, după cum o cataloghează părinții. „Este grav pentru copiii noștri, pentru că urmează o perioadă de brambureală, de schimbări de manageri, de schimbări de orar, de strategii, ceea ce nu ne trebuia în mijlocul unui an școlar”, arată Iuliana Constantinescu.
Mihael Mihalcea, fostul director, a dat concurs în 2016, după ce, timp de 4 ani, fusese director. În decembrie, inspectoratul i-a spus să depună o cerere de prelungire a mandatului. „În același timp cu mine a mai depus o altă doamnă profesoară, dar dumneaei nu a reușit să depună la termen din cauza adeverinței de vechime. Însă, cu toate astea, a fost apoi numită în Consiliul de Administrație de la ISMB. Eu nu sunt membru de partid, dar doamna este unul activ”, a spus Mihael Mihalcea pentru Europa Liberă.
Citește și: Taxa anuală pentru locul de parcare în București ar putea ajunge la 600 de lei, afirmă primarul Sectorului 2
Consiliul de Administrație, convocat „pe repede înainte”
Fostul director susține că inspectoratul a încălcat metodolgia pentru a putea să o numească pe noua directoare – Romelia Mariana Gal.
„Legislația este făcută de așa manieră încât îi permite inspectorului general și CA să detașeze pe cine dorește. Dar în momentul în care există două dosare ar trebui să existe niște criterii de departajare, care nu au existat. În cazul meu, nu există niciun motiv, este un motiv politic”, arată acesta.
Romelia Gal a mai fost directorul liceului în perioada 2010-2011, dar a fost schimbată din cauza modului în care a condus liceul în acel an. În 2016 nu a mai participat la concursul organizat de minister.
Școala „Maica Domnului”: 900 de părinți au protestat față de numirea unui nou director
O altă directoare schimbată în ianuarie este Julieta Mihăilescu de la Școala „Maica Domnului” din Sectorul 2. Directoarea a fost înlocuită cu învățătoarea Daniela Ignat care a lucrat la școală o perioadă scurtă în trecut, după care a intrat în concediu de maternitate.
Mai mulți părinți au protestat în fața școlii pentru schimbarea directoarei și au anunțat că nu-și vor mai lăsa copiii să intre la cursurile online, pentru că schimbarea a fost făcută „din pix”, iar decizia a fost politică.
Iulian Tănase, președintele asociației de părinți de la Școala „Maica Domnului”, și-a dat demisia din Consiliul de Administrație în semn de protest, alături de alți patru profesori. A făcut o petiție pe care a trimis-o către inspectorat și către Ministerul Educației, petiție pe care au semnat-o peste 900 de părinți, adică majoritatea din școală.
„Încă așteptăm răspunsurile de la minister pentru această schimbare. Părinții sunt foarte mulțumiți de școală”, a spus Iulian Tănase.
Directoarea schimbată:” Toate partidele politice mi-au făcut oferte”
Julieta Mihăilescu, directoarea căreia i-a expirat mandatul pe 9 ianuarie, a dat concurs în 2016. Tot atunci a dat concurs și Daniela Ignat, proaspăt numita directoare, dar punctajul ei a fost mai mic decât al Julietei Mihăilescu. Ulterior, învățătoarea Ignat a fost numită prin detașare director adjunct la o școală din Sectorul 3.
Julieta Mihăilescu este profesoară de religie și spune că, de-a lungul anilor, a fost curtată de toate partidele politice, inclusiv de PNL, dar a preferat să stea departe de politică. „Au venit toate partidele politice să intru în partid, de 16 ani de când sunt director. Acum au ajuns la niște acuzații aberante, că în școala mea a ieșit USR-ul. Dar nu vede nimeni că școala arată foarte bine, iar abandonul școlar a scăzut de la 50% cât era în urmă cu câțiva ani, la câteva procente. Inspectorii școlari mi-au scos tot felul de bla-bla-uri”, a spus Julieta Mihăilescu.
„Bla-bla-urile” însemnau un proiect cu fonduri europene pentru copiii rromi sau un contract făcut cu primăria pentru cateringul pentru after-school.
Daniela Ignat este soție de preot și s-a implicat în trecut de activități organizate împreună cu biserica.
În cazul de la Școala „Maica Domnului” a intervenit și ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.” Este responsabilitatea exclusivă a inspectorului general de Bucureşti. Nu mă sfiesc să vă spun că, deşi am cerut situaţia numirii în şcoli, inclusiv în şcoala Maica Domnului, unde ştiu că sunt probleme, nici până la această oră nu a pus-o la dispoziţia ministerului, ceea ce este o problemă de autoritate a ministrului şi a ministerului”, a declarat ministrul Educaţiei Naţionale.
Inspectoratul București: Sunt 20 de directori schimbați
Inspectoratul Școlar al Municipiului București (ISMB) susține că în toate cazurile de schimbări de director s-a respectat legea și că în Capitală au fost doar 20 de directori schimbați.
„Tuturor celor care în anul 2016, respectiv 2017, au susținut concursul acela le-a expirat mandatul. Eu știu că sunt 20 de schimbări de directori și directori adjuncți. Când încetează contractul de management, detașarea cadrelor didactice se face prin decizia ispectorului școlar și cu avizul consiliului de Administrație al ISMB”, a declarat Maria Manea, inspector general adjunct la ISMB.