Ce fac primăriile de sector din București ca să ajute populația afectată de coronavirus

778

Aproape toate primăriile de sector din București, cu două excepții (sectoarele 3 și 5), au anunțat în această perioadă adoptarea unor măsuri speciale pentru ajutorarea persoanelor care sunt afectate de pandemia de coronavirus.

DGASPC Sector 2 va pune la dispoziţie gratuit celor aflaţi în izolare alimente, apă, medicamente şi bunuri de îngrijire personală, în funcţie de nevoile acestora.

Măsura a fost luată într-o şedinţă a Comitetului temporar pentru prevenirea şi gestionarea infecţiilor cu COVID-19 de la nivelul sectorului 2.

S-a mai decis constituirea unei echipe speciale la nivelul DGASPC Sector 2 care să preia toate solicitările persoanelor aflate în carantină sau izolare la domiciliu pe raza sectorului 2.

Persoanele aflate în izolare la domiciliu pot solicita sprijinul autorităţii locale sunând la 021/9862 – Ambulanţa Socială Sector 2; 021/9852 – DGASPC Sector 2, de luni până vineri, între orele 08,00 – 20,00; sâmbătă şi duminică, între orele 08:00 – 14:00.

DGASPC Sector 2 va prelua apelurile de la persoanele care vor să doneze alimente neperisabile.

S-a mai decis ca Administraţia Domeniului Public Sector 2 să ia măsuri urgente de punere în funcţiune a fântânilor cu apă potabilă pentru populaţie şi asigurarea igienizării acestora. Deschiderea fântânilor se va face doar după obţinerea avizelor favorabile de la Direcţia de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti, iar dezinfectarea lor se va face după un program bine stabilit.

Vor fi identificate persoanele fără adăpost de către Poliţia Locală Sector 2 şi se va asigura cazarea lor în spaţiul special destinat.

S-a mai hotărât: interzicerea desfăşurării în sectorul 2 a târgurilor şi altor activităţi colective; suspendarea activităţilor specifice transcrierilor certificatelor de naştere/căsătorie pentru cetăţenii români care nu au avut niciodată domiciliul în România, precum şi pentru cetăţenii români cu domiciliul pe raza sectorului 2, divorţurile administrative, schimbările de nume, rectificări, înregistrări tardive, cu excepţia cazurilor urgente.

Programul de relaţii cu publicul va fi redus la două zile – marţi, în intervalul orar 08:30 – 16:30 şi joi, între orele 08:30 – 18:30.

Programul de relaţii cu publicul pentru înregistrarea naşterilor, căsătoriilor, deceselor, eliberare CI, CIP, vize de reşedinţă nu se modifică.

Se vor igieniza total, din două în două ore, timp de 10 minute, încăperile în care se lucrează cu publicul prin folosirea aparatele cu abur.

S-a mai decis emiterea unui set de măsuri pentru asociaţiile de proprietari/locatari din sectorul 2 pentru prevenirea coronavirusului, ce se vor aplica prin Direcţia Servicii Publice/Serviciul Relaţii cu Asociaţiile de Proprietari şi care va fi transmis reprezentanţilor asociaţiilor.

Citește și: Eleva de la Școala gimnazială 56 nu are coronavirus – anunță Inspectoratul Școlar București

Nu în ultimul rând, primăria Sectorului 2 a informat că persoanele izolate la domiciliu vor beneficia de un pachet de alimente de bază şi de unul cu produse de igienă.

Potrivit unui comunicat de presă al autorităţii locale, “produsele din ambele pachete vor deservi necesarul persoanelor pentru un număr de 7 zile”.

Pachetul de alimente de bază pentru o persoană adultă, în valoare de 100 lei fără TVA, cuprinde: un kilogram de făină, un litru de ulei, un kilogram de zahăr, un kilogram de orez, un kilogram de mălai, un kilogram de sos de roşii, un kilogram de fasole uscată, un kilogram de paste făinoase, trei conserve cu carne de câte 300 de grame, diverse conserve (peşte, pate de ficat) – 3 bucăţi/aproximativ 150 grame, cinci pachete de biscuţi simpli de câte 100 grame.

Valoarea unui pachet pentru două persoane adulte este de 180 lei fără TVA. Pachetul cuprinde: două kilograme de făină, un litru de ulei, un kilogram de zahăr, două kilograme de orez, două kilograme de mălai, două kilograme de sos de roşii, două kilograme de fasole uscată, un kilogram de paste făinoase, şase conserve de carne de câte 300 de grame, diverse conserve de aproximativ 150 de grame (peşte, pate de ficat) – 6 bucăţi, precum şi zece pachete de biscuţi simpli de câte 100 de grame.

Un pachet pentru un copil cu vârsta între 3 şi 10 ani are valoarea de 50 de lei fără TVA şi cuprinde: compot – 800 grame, lapte praf – 1 buc/500 gr, ceai plante – o cutie cu 20 plicuri, fulgi de porumb – 1 buc/1 kg.

Pachetul de igienă personală pentru o persoană adultă are valoarea de 50 de lei fără TVA şi include: pastă de dinţi – 1 buc/50 ml, şampon – 1 buc/250 ml, săpun – 2 buc/100 gr, hârtie igienică – 8 role, saci gunoi – 1 set – 35 l.

Produsele vor fi asigurate, la cerere, doar persoanelor autoizolate la domiciliu din Sectorul 2 transmise de către Direcţia de Sănătate Publică, precum şi de către alte instituţii cu atribuţii în prevenire şi combaterea infectării populaţiei cu COVID-19.

O echipă de specialişti din cadrul DGASPC Sector 2, desemnată la nivelul conducerii, va asigura comunicarea telefonică dintre instituţie şi persoanele care solicită sprijin.

DGASPC Sector 2 va desemna o echipă care va asigura buna desfăşurare a organizării pachetelor şi a distribuirii acestora prin intermediul mijloacelor de transport proprii, care vor fi dezinfectate atât după fiecare livrare, cât şi la sfârşitul zilei.

Produsele vor fi distribuite de către o echipă compusă din doi angajaţi, în baza programărilor şi în baza unui traseu realizat zilnic.

Persoanele care vor distribui pachetele vor purta echipamente de protecţie împotriva infectării cu coronavirus.

Echipele de distribuire a pachetelor vor contacta telefonic persoanele autoizolate pentru a le comunica ziua şi ora la care se vor prezenta la domiciliu şi pentru a se informa despre nevoile urgente ale acestora. Pachetele vor fi lăsate în faţa uşii.

Primăria Sectorului 2 prin DGASPC Sector 2 pune la dispoziţia locuitorilor săidouă linii telefonice pentru a sesiza cazuri de autoizolare şi pentru a solicita alimente şi produse de igienă: 021. 9862 şi 021. 9852.

Programul de lucru este de luni până vineri între orele 08,00 – 20,00, iar sâmbătă şi duminică între orele 08:00 – 14:00.