Consiliul General va decide dacă aprobă construirea unui ansamblu rezidențial cu blocuri de 14 etaje pe malul Lacului Tei, pentru familia lui Cristi Borcea

679

Primăria Capitalei a dat deja toate avizele, iar votul din Consiliul General este ultimul pas pentru eliberarea autorizației de construire a blocurilor de 14 etaje pe terenul de aproape 26.500 de metri pătrați de pe malul Lacului Tei. Inițiatorii proiectului sunt Elena Borcea, mama fostului acționar al clubului de fotbal Dinamo, și sora acestuia, Violeta Călin.

Proiectul de hotărâre privind aprobarea Planului Urbanistic Zonal va fi dezbătut și votat de consilierii general în ședința de joi. Proiectul a primit deja inclusiv avizul de urbanism semnat de arhitectul-șef al Capitalei, Ștefan Dumitrașcu. El prevede construirea unui ansamblu rezidențial pe terenul din apropierea Lacului Tei, în spatele sediului ROMSILVA. Blocurile vor avea două niveluri subterane, parter și 14 etaje.

Numele lui Borcea și al Violetei Călin apar în dosarul retrocedărilor în care a fost condamnat fostul primar al sectorului 2, Neculai Onțanu. El a fost judecat, însă instanța a decis, în 2017, încetarea procesului penal pentru că fapta s-a prescris. Decizia a fost contestată de procurorii DNA la ÎCCJ, unde apelul se judecă din decembrie 2018 și a avut până acum peste 10 termene de judecată. Dosarul este încă pe rol.

Onțanu a fost trimis în judecată în 2016, fiind acuzat că a primit promisiunea unor foloase de la Cristi Borcea în schimbul drepturilor de proprietate pe mai multe terenuri din sectorul 2, unul dintre ele fiind chiar cel pe care familia lui Borcea vrea acum să construiască un ansamblu rezidențial.

Citește și: Primăria Sectorului 2 a dat prin achiziție directă contracte de încă 1 milion de lei pentru locuri de joacă, unei singure firme/ În ultima lună, societatea a încheiat cu instituția, în total, contracte de 4 milioane lei

Cristi Borcea a fost condamnat în martie 2014 la 6 ani și 4 luni de închisoare în Dosarul transferurilor. A fost eliberat condiționat în iulie 2018, dar s-a întors în închisoare după ce a fost condamnat la 5 ani de închisoare cu executare în dosarul retrocedărilor de terenuri din Constanța, același în care fostul primar Radu Mazăre a fost condamnat la 9 ani de închisoare.

Cele două pedepse s-au contopit, la decizia Curții de Apel din martie 2019, astfel că Borcea are de executat 7 ani și jumătate. În noiembrie anul trecut, el a fost eliberat condiționat după ce a stat 5 ani după gratii.