Cum se trag tunurile pe final de mandat într-o instituție pe cale să fie pierdută de PSD: “De când a câștigat USR-ul, este o mare panică”

697

Mai multi angajați la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 2 acuză conducerea instituției că nu a luat nicio măsură pentru protejarea angajaților împotriva COVID-19, motiv pentru care numărul îmbolnăvirilor a explodat în ultima perioadă.

Mai puțin preocupată de protejarea angajaților și beneficiarilor, conducerea instituției contractează zilele acestea, pe bandă rulantă, contracte dubioase care depășesc un miliard de lei vechi. Într-o singură zi, la un singur etaj al sediului DPC au fost depistați pozitiv șase angajați și alți 27 au intrat în carantină, cu suspiciunea de îmbolnăvire.

În aceeași zi, instituția anunța pe site-ul propriu, la secțiunea Achiziții, că va realiza un Ghid al serviciilor sociale și un Manual de Identitate Vizuală pentru care se vor plăti aproximativ 149.344 lei din buget.

În sediul în care funcționează Protecția Copilului bate vântul, după ce 27 de angajați din mai multe servicii au intrat în carantină. “La ultima testare au fost descoperite într-un singur birou patru cazuri pozitive. Toți oamenii cu care cei depistați pozitiv au intrat în contact sunt acum în carantină. Sunt servicii în care au mai rămas la muncă câte două persoane cel mult, și alea venite din carantină, pentru că așa se întâmplă acolo din luna august.

Cei care sunt depistați pozitiv și contacții lor merg acasă 14 zile, între timp apar noi cazuri, pleacă cei recent depistați acasă și se întorc la muncă cei veniți din carantină. Din august până acum sunt oamenii care au fost de două-trei ori în carantină pentru că li s-au îmbolnăvit pe rând colegii. Practic, e o loterie a îmbolnăvirilor în acest moment în DGASPC Sector 2. Trebuie să ai mare noroc ca să scapi”, spun angajații care au ajuns în culmea disperării.

Situația îmbolnăvirilor pe bandă rulantă durează din luna august când conducerea instituției a recunoscut că înregistra 22 de cazuri de îmbolnăviri în rândul angajaților și 14 în rândul beneficiarilor, bătrâni și copii. Mai mulți angajați nemulțumiți au acuzat conducerea instituției în luna august că nu a luat nicio măsură pentru protejarea angajaților. În urma controalelor, Direcția de Sănătate Publică a amendat instituția cu 30.000 lei și a impus luarea măsurilor necesare pentru distanțarea fizică a angajaților.

“Nu au făcut nimic. Au pus plexiglas în anumite birouri, iar în altele, unde stau înghesuiți și câte 14 oameni, nu au pus nimic. Măști ne-au dat doar dacă am cerut. Dezinfectant, la fel. Nu s-a făcut o modificare de program decât pe hârtie, în rest, toată lumea a venit la muncă la program normal. Și îmbolnăvirile au continuat să apară. Nici nu se vorbește despre asta. Tot ce apare e trecut sub tăcere”, mai spun angajații nemulțumiți de faptul că sănătatea le-a fost pusă în pericol pe tot parcursul pandemiei.

Îmbolnăviri au apărut și în centrele și apartamentele aflate în grija DGASPC Sector 2. “Câți sunt cu adevărat, nu se știe pentru că nimeni nu spune. În august, numai într-un singur centru au fost bolnavi 17 copii și era vorba de copii cu handicap, cu probleme. Adevărul este că nu știm câți sunt”, mai spun anagajații supărați.

“De când a câștigat USR-ul, s-a creat o mare panică în DGASPC Sector 2. Ni s-a spus să tăcem, ca ei să fure pe mutește”

Conducerea DGASPC Sector 2 aflată în subordinea Consiliului local Sector 2 are alte preocupări în această perioadă. Până la învestirea noului primar USR Radu Mihaiu și a noului Consiliu local majoritar USR, instituția care până acum s-a aflat în subordinea și grija fostei legislaturi PSD din Sectorul 2 se grăbește să mai atribuie contracte, pe ultima sută de metri.

“De când a câștigat USR-ul, s-a creat o mare panică. Angajaților li s-a spus că ăștia noi vor veni să ne dea afară, că va fi dezastru și că să tăcem. Păi. noi să tăcem și ei să fure pe mutește? Păi. până când să tăcem? Până fură ei tot ce a mai rămas în buget, până ne îmbolnăvim toți, noi, familiile noastre din vina lor?” mai spun angajații nemulțumiți.

În perioada în care birouri întregi au intrat în carantină, DGASPC Sector 2 a avut alte preocupări. Pe site-ul instituției, la secțiunea Contracte, numai într-o singură zi apar două contracte care însumează aproximativ 149.344 lei.

Citește și: Scandal înainte de alegeri în Sectorul 2! Replică dură a celor de la ADP. Plângere penală pe numele Monicăi Anisie și a șefei DSP, Oana Nicolescu

Atât va plăti DGASPC Sector 2 pentru realizarea unui Ghid al Serviciilor Sociale și a unui Manual de Identitate Vizuală aceleiași firme: S.C. EXPRESSION GRAPHIC STUDIO S.R.L. Culmea, la ambele contracte sumele sunt identice: “Prețul convenit pentru îndeplinirea contractului, plătibil prestatorului de către achizitor este de 62.750 lei preț fără TVA, la care se adaugă 11.922,50 lei TVA”.

Semnatarul caietelor de sarcini pentru ambele contracte este directorul executiv Sebastian Stan care conduce Direcția Strategii, Programe și Managementul Calității, “mâna dreaptă” a directorului general Florin Ștefan Vasile. Cei doi au făcut echipă în trecut la Primăria Sectorului 3, Sebastian Stan fiind director de comunicare în Primăria Sectorului 3, iar Florin Ștefan Vasile fiind director general al DGASPC Sector 3. În 2017, când cei doi făceau administrație în sectorul 3, aceeași firmă S.C. EXPRESSION GRAPHIC STUDIO S.R.L câștigă un contract de 10.652 euro (fără TVA) pentru realizarea unui album fotografic. În data de 15 octombrie 2020, aceleiași firme îi sunt atribuite sub semnătura directorului executiv Sebastian Stan două contracte trase la indigo care însumează aproximativ 149.344 lei.

Ce presupun contractele

Ambele contracte au fost încheiate pentru o perioadă de două luni, până la finalul anului 2020. În două luni, S.C. EXPRESSION GRAPHIC STUDIO S.R.L va realiza un Ghid al Serviciilor Sociale care presupune culegere de date, realizarea unui logo, realizarea unei grafici, servicii de tehnoredactare, fotografii și servicii de tipărire. Toate pentru 62.750 lei, preț fără TVA, la care se adaugă 11.922,50 lei TVA.

Toate informațiile care vor fi trecute în ghid sunt disponible pe site-ul instituției și pot fi accesate de orice beneficiar, la orice oră. Instituția cheltuie sumele menționate mai sus pentru a face 5.000 de exemplare ale ghidului.

În ceea ce privește Manualul de identitate vizuală, suma cheltuită este identică cu celălalt contract: 62.750 lei, preț fără TVA, la care se adaugă 11.922,50 lei TVA. Ce presupune manualul: realizarea unui logo, a unui Ghid de utilizare a logo-ului, realizarea de flyere și obiecte promoționale – tricou, șapcă, pungă, calendar, agende. Câștigătoare a fost desemnată tot S.C. EXPRESSION GRAPHIC STUDIO S.R.L, firma cu care fostul director de comunicare din Primăria Sectorului 3, Sebastian Stan, devenit între timp director executiv la DGASPC Sector 2 are colaborări vechi. La anunțul de consultare de piață din 8 septembrie 2020, caietul de sarcini semnat de directorul executiv Sebastian Stan apare, din greșeală, Sector 3, dovadă că afacerile de la 3 s-au transferat la sectorul 2 aproape copy paste.

Un semn de întrebare legat de felul în care DGASPC Sector 2 derulează zilele acestea mai multe achiziții este și faptul că Direcția Achiziții a rămas fără director. “Se pare că nu a vrut să semneze ce a fost pus să semneze și d-aia l-au schimbat”, spun surse din instituție.

Directorul DGASPC Sector 2: Toate acestea s-au produs de la relaxarea de care s-a dat dovadă până în prezent

Directorul Florin Vasile a negat problemele legate de măsurile anti-Covid-19. “Nu există așa ceva. Sunt beneficiari, 13, care sunt din adăpostul de noapte și zi și doar 15 angajați, la nivelul de 1.980 de angajați, nu este un număr mare. Faceți o adresă scrisă și vă vom da toate măsurile. Nu înseamnă că nu am asigurat măsuri de protecție pentru sănătatea salariaților. Toate acestea s-au produs de la relaxarea de care s-a dat dovadă până în prezent, oamenii au fost în concedii. Noi testam oamenii la două săptămâni, conform ordinului Ministerului Sănătății. Automat, oamenii venind din concedii din alte medii decât cele ale noastre, au venit, dar niciodată nu s-a întâmplat să avem contact direct la serviciu. Au rămas direct acasă”, a declarat Florin Ștefan Vasile.

Am cerut clarificări în scris de la instituție, dar până la ora publicării acestui articol nu am primit niciun răspuns.

Primarul ales al Sectorului 2, Radu Mihaiu, susține că a auzit despre problemele de la DGASPC Sector 2, dar nu are informații oficiale, întrucât nu și-a început mandatul.

“Am auzit și eu aceste lucruri. Înțeleg că sunt 13 persoane de la DGASPC Sector 2 care ar fi infectate cu Covid-19. Am auzit că în primărie sunt mai multe direcții în care se întâmplă acest lucru, dar nu am cifrele oficiale în acest moment. Din punctul meu de vedere, va trebui să luăm toate măsurile necesare în primărie pentru protecția angajaților. Vom vedea în ce măsură și cine poate să lucreze de acasă, eventual telemunca. Voi sta de vorbă cu fiecare direcție pentru a vedea cum se poate lucra de acasă, pentru că, evident, acum suntem într-o fază destul de agresivă a pandemiei și va trebui să luăm măsuri”, a declarat Radu Mihaiu.