Haos imobiliar în București. Bloc cu nouă etaje printre monumente istorice!

1824

Haosul urbanistic din capitală continuă, prin faptul că Primăria Generală a municipiului București a autorizat construirea unui bloc cu nouă etaje, într-o zonă cu case istorice, catalogate de Comisia Monumentelor ca fiind monumente istorice.

Blocul se va construi pe strada Vasile Lascăr, proprietarul construcției fiind Dumitru Georgescu Ciuclea, ginerele unui fost senator PSD, și vicepreședinte la UNPR, Ilie Ciuclea. Interesant de menționat este faptul că Ilie Ciuclea este patronul firmei Supercom, care deține contractul de salubrizare și deszăpezire, în sectorul 2, încă din anul 1999. Mai trebuie spus că blocul reautorizat acum de Primăria Capitalei, autorizația fiind semnată chiar de Gabriela Firea, a mai fost autorizat în 2008, de către Primăria Sectorului 2.

Deși cei care locuiesc în zona respectivă au reclamat că pentru construcția acestui bloc de locuințe, nu s-a solicitat un Plan de Urbanism Zonal, pentru încadrarea în zona respectivă, cei de la Primăria Capitalei au emis totuși autorizația de construire.

În replică cei de la Primăria Capitalei, au declarat că au respectat legea, și că nu impune în procedura reautorizării, obținerea unui nou certificat de urbanism cu toate avizele aferente, dacă proiectul nu s-a modificat de la prima autorizație.”Documentația tehnică ce a stat la baza autorizării lucrărilor de construire respectă prevederilor legislației în vigoare la dată emiterii Autorizației de Construire. Menționăm că proiectantul și beneficiarul răspund pentru exactitatea, veridicitatea datelor și înscrisurilor cuprinse în documentația ce a stat la baza emiterii autorizației de construire.

Citește și: Primăria Sectorului 2 va reamenaja Parcul Grădina Icoanei, monument istoric. Lucrările sunt estimate la 2,7 milioane lei

Autoritatea emitentă a autorizației nu este responsabilă pentru eventualele prejudicii ulterioare cauzate de existența, în momentul emiterii actului, a unor litigii aflate pe rolul instanțelor judecătorești privind imobilul – teren și/sau construcții -, responsabilitatea aparțînând solicitantului, în conformitate cu prevederile art. 7, alin. (9) din Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții, republicată, cu modificările și completările ulterioare. În consecință, Autorizația de Construire nr. 174/28.03.2019 este emisă de Primăria Municipiului București în temeiul și cu respectarea prevederilor legislației în vigoare”, se arată în răspunsul transmis de Primăria Capitalei.

Cu toate astea, Nicușor Dan, care va candida la funcția de procuror general al Bucureștiului, a declarat că și prima autorizație s-a dat cu încălcarea legii, iar în acest caz, procedura de reautorizare aplicată de Primăria Capitalei, nu se putea aplica. „Primarul Sectorului 2 a dat o autorizație nelegală în 2008, pe care beneficiarul nu a executat-o. A venit la Primarul General în 2019 și a cerut să emită o autorizație identică cu cea din 2008. Primarul General avea obligația să verifice dacă autorizația din 2008 respectă legea. E absurdă interpretarea că era obligat să emită o autorizație copy paste cu cea din 2008. Conform art. 1 alin. (6) din legea 554/2004, dacă o autoritate constată că chiar ea însăși a emis un act nelegal pe care nu-l poate revoca, trebuie să meargă în instanța să ceară anularea lui”, a explicat Nicușor Dan.