Chiar dacă Primăria Capitalei anunța deja de 3 săptămâni că – împreună cu primăriile de sector – a pregătit 20.000 de teste pentru COVID-19 și că e gata să dea startul unei testări în masă a populației Bucureștiului, se pare că lucrurile nu stau chiar așa. Unele primării au ales să nu cumpere testele. Și oricum locurile în care s-ar putea testa încă nu s-au stabilit.
Încă de la finele lunii aprilie, Gabriela Firea anunța că PMB și primarii de sector au deja disponibile 20.000 de teste de COVID-19, care să permită o testare în masă a populației.
Jumătate dintre aceste teste urmau să se facă în sectoare, pe eșantioane selectate de Institutul Național de Sănătate Publică (INSP).
Peste puțin timp, însă, liderul consilierilor generali PNL, Stelian Bujduveanu, a acuzat-o public pe Firea că minte și a susținut că, de fapt, zecile de mii de teste promise nu s-au cumpărat încă.
Întrebarea este: cine are dreptate și cine minte, de fapt?
De la Primăria Generală s-a cerut in scris, încă de pe 6 mai (adică în urmă cu aproape 2 săptămâni), informații cu privire la numărul și tipul de teste cumpărate, dar și detalii cu privire la procedurile de achiziție prin care s-au luat aceste teste. Până la momentul publicării acestui material, un s-a primit răspuns de la PMB.
Citește și: Piața Constituției din București a fost luată cu asalt de tineri. Ce au făcut polițiștii
Primăria Sectorului 2 nu a răspuns la solicitarea scrisă.
În Sicap se poate vedea, însă, că această primărie a cumpărat 2.000 de teste, pe data de 10 aprilie, prin proceduri de cumpărare directă atribuite la diferență de 1 minut.
Din înțelegerea noastră, 1.000 sunt teste rapide, iar 1.000 sunt serologice.
Potrivit Sicap, 1.000 dintre teste s-au cumpărat cu 5,2 lei. Iar alte la 1.000 de teste s-au cumpărat cu 8,5 lei.
Viceprimarul Sectorului 2, Dan Cristian-Popescu, a declarat că, într-adevăr, la nivelul primăriei există 1.000 de teste rapide pentru programul de screening, cu kiturile aferente.
Cu privire la utilitatea screeningului, Dan Cristian-Popescu a declarat că – nefiind medic epidemiolog – nu poate aprecia relevanța medicală a screeningului.
Cu toate acestea, viceprimarul spune că, matematician fiind, își poate da seama despre ce valoare statistică ar avea un astfel de screening. Iar această valoare este una incertă.