Ireala mușamalizare a cazurilor de COVID-19 de la DGASPC: angajați, copii și bătrâni bolnavi, oamenii chemați la serviciu în spații minuscule: “Nimic nu se respectă”

900

Mai multi angajați ai Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) din Sectorul 2 al Capitalei acuză conducerea de mușamalizarea cazurilor de COVID-19 apărute printre lucrători și beneficiari.


Surse din interior transmit că instituția își încalcă sistematic normele de protejare a angajaților și beneficiarilor, copii li bătrâni, de infectarea cu noul coronavirus.

Cazurile de COVID-19 se țin lanț în sediul de pe strada Olari, București. Secretara directorului general Florin Ștefan Vasile, care se ocupă de toate hârtiile pe care șeful le semnează și intră în contact cu foarte mulți angajați, a fost confirmată pozitiv pe data de 11 august.

În același sediu, un angajat de la Biroul Caiete de Sarcini s-a izolat alături de soția lui, șefa Serviciului Programe. Doar colegul de birou al bărbatului infectat a fost considerat contact și a stat acasă.

“Ceilalți colegi nu au stat acasă. Nu am înțeles de ce. Ne-am mirat să îi vedem în curte, i-am întrebat și au spus că nu li s-a dat voie pe motiv că la Licitații este foarte mult de lucru”, spune unul dintre angajați.

În sediul de pe strada Dimitrie Racoviță al Serviciului Alternative de Tip Rezidențial din cadrul Direcției de Protecție a Copilului, în care angajații lucrează direct cu copiii din apartamente, au fost depistate în ultima perioadă trei cazuri de îmbolnăviri.

După identificarea primului caz, ceilalți doi angajați care au fost confirmați cu COVID-19 au plătit din propriii bani efectuarea testelor. În acest sediu 26 de angajați sunt distribuiți în trei camere de dimensiuni reduse.

Cinci dintre beneficiarii Centrului de Servicii pentru Copiii cu Handicap au fost confirmați pozitiv cu virusul și sunt îngrijiți separat de ceilalți. 20 de beneficiari și 50 de angajați se află în acest centru care împarte cantina cu Centrul de Plasare în Regim de Urgență Cireșarii, care găzduiește alți 50 de beneficiari.

Zece beneficiari din Complexul de Servicii pentru Persoane Adulte cu Handicap Neuropsihic au ajuns la spital.

Câte un caz de îmbolnăvire a fost depistat și în Centrul de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică Nr.2 și în Centrul “Colț Alb”.

“Nu se respectă nimic. Instituția încalcă propria dispoziție și toate legile care impun distanțarea socială. Nu există posibilitatea distanțării în birouri. Tot ce putem face pentru a ne proteja este să stăm cu măștile pe față opt ore. Principala problemă pentru care nu se poate asigura distanțarea între birouri este că sunt extraordinar de mulți angajați, câteva sute de funcționari publici au fost aduși anul trecut. Soții care lucrau deja, și-au adus soțiile, mătușile și-au adus nepoatele, directorii și-au adus prietenii și rudele. În birouri sunt rude și vecini ale șefilor de servicii sau directorilor, veniți pentru salarii de 5.000-6.000 de lei (atât câștigă un consilier cu funcție de execuție). La organigrama aprobată anul trecut s-au creat direcții noi, au fost aduși directori noi, s-au înființat birouri și servicii noi. În plus, au fost transferați foarte mulți oameni de la DGASPC Sector 3, unde dl. Vasile a fost director înainte să vină aici. Așa s-a ajuns în situația în care birourile sunt sufocate, oamenii stau lipiți unii de alții, nu se poate respecta nicio regulă”, au declarat surse din interior.

În perioada stării de urgență, angajații au fost carantinați în centre împreună cu beneficiarii, copii și bătrâni. În cinci centre din cadrul Direcției de Protecție a Copilului și în 3 centre ale Direcției de Asistență Socială angajații au stat două săptămâni alături de beneficiari, după care s-au izolat acasă 14 zile.
Aceștia au primit salarii conform legislației în vigoare referitoare la salarizarea personalului care se află în risc de infectare cu COVID-19. La o lună după ce și-au primit salariile, angajaților li s-au retras banii de pe card fără dispoziție, considerându-se că suma era prea mare. Ulterior, aceste dispoziții au fost emise, fără să conțină însă și temeiul legal de retragere a banilor. Acum, angajații își cer drepturile salariale și au dat în judecată DGASPC.

Birouri ticsite de angajați

DGASPC Sector 2 are un număr total de 2.404 angajați, potrivit ultimei organigrame aprobate în septembrie 2019. La sfârșitul anului 2019, DGASPC Sector 2 a făcut angajări masive. În luna noiembrie, 98 de funcții publice au fost scoase la concurs și ocupate, iar în luna decembrie alte 56. Printre persoanele angajate au ajuns să lucreze la DGASPC cumnatul primarului Mugurel Toader, Tic Pietrosel, care este din luna octombrie 2019 angajat al Biroului Managementul Calității, și Mădălina Stanciu, fiica unui consilier UNPR.

Citește și: OMV Petrom vinde un teren din proximitatea Cora Pantelimon pe care se poate dezvolta un proiect imobiliar mixt

Directorul general al DGASPC Sector 2 a emis o decizie referitoare la implementarea măsurilor sanitare împotriva COVID-19 din data de 25 mai 2020. Sediile instituției care găzduiesc cele peste 2.000 de persoane au birouri cu suprafețe foarte mici în care stau și câte 8 persoane, ceea ce face imposibilă respectarea distanțării de 1,5 metri.

La Serviciul de Monitorizare și Sinteză cu sediul în Dimitrie Racoviță, opt angajați stau într-o cameră care, în mod normal, ar trebui să găzduiască trei persoane. În cadrul Serviciului Alternative Rezidențiale, trei camere mici sunt ocupate de 26 de angajați, una dintrele ele fiind o debara, iar la Direcția Economică, cinci camere sunt împărțite la 47 de angajați.

În sediul administrativ din strada Olari, în cadrul căruia se află majoritatea serviciilor și birourilor care lucrează cu toate centrele, sunt aproximativ 280 de funcționari publici. În acest sediu s-a intervenit doar de trei ori cu nebulizatorul de la începutul pandemiei, potrivit surselor.

Din luna martie, sediile administrative ale DGASPC Sector 2 nu au mai fost aprovizionate cu măști de protecție, deși cantitatea de măști furnizată la acel moment nu era una semnificativă. 50 de bucăți s-au împărțit de persoane în luna martie, dar de atunci nimic. De asemenea, din luna martie și până în prezent, personalul DGASPC Sector 2 a primit dezinfectant doar de două ori, în luna martie și august, câte două sticle de 100 ml de persoană.

O altă cauză a supra-aglomerării schemei de personal o reprezintă angajările cu nemiluita ale apropiaților, rudelor șefilor și a pilelor politice “De ce sunt birourile ticsite? Pentru că în ultimul an au fost făcute foarte multe angajări. Exemplu: noiembrie 2019 – 98 de funcții publice scoase la concurs și ocupate. Decembrie 2019 – 56 de funcții publice scoase la concurs și ocupate. În valurile astea de angajări au apărut și nume sonore: Tic Pietroșel -cumnatul primarului Mugurel Toader (n.r. – primarul Sectorului 2), angajat în cadrul Biroului Managementul Calității din octombrie 2019 (nu vine la muncă). Mădălina Stanciu – fiica consilierului Stanciu Ioan – UNPR în Consiliul Local al Sectorului 2”, mai arată sursele consultate.

Directorul general DGASPC Sector 2, Florin Ștefan Vasile, neagă toate aceste acuzații. Vasile este numit politic la cârma instituției. A candidat în trecut pentru funcția de primar al Sectorului 3, din partea Partidului Dreptății Sociale.

“Suntem aproape singura instituție publică care s-a implicat în protejarea resursei umane și am făcut achizițiile necesare pentru a preveni aceste lucruri, însă datorită relaxării, colegii au frecventat probabil anumite medii și, firește, s-au produs infectările. Asta nu înseamnă că noi, ca instituție, nu am luat măsurile necesare. (…) Au fost toate măsurile luate, iar în perioada stării de urgență nu am avut un caz de covid și gândiți-vă că avem 500 de copii și 400 de persoane instituționalizate adulte și 1.800 de salariați activi. Cum s-a relaxat și oamenii s-au dus în concediu, cum am impus obligația testării. Când s-au întors din concediu au fost depistate aceste cazuri și am impus măsurile corespunzătoare”, a declarat primarul.

Florin Ștefan Vasile spune că angajații infectați nu au stat cu beneficiarii în centre.

“Nu este adevărat. Cu toată răspunderea vă spun că aceste persoane ne-au informat de acasă că sunt depistate pozitiv. Le-am spus să stea acasă, iar noi ne-am făcut datoria în scris, pentru fiecare angajat, la Direcția de Sănătate Publică, în care am anunțat că este covid. N-au mai intrat în colectivitate și am declarat contacții direcți. Toate cazurile au fost izolate în timp real. Ne sună un angajat că la ora 23.00 a primit rezultatul, eu cum l-am primit pe e-mail l-am informat pe domnul primar. A doua zi am și dispus măsurile de lămpi UV unde acest angajat era”, a declarat Florin Ștefan Vasile, șeful DGASPC Sector 2.

Directorul susține că angajații și-au primit banii cuveniți conform legislației în vigoare referitoare la salarizarea personalului care se află în risc de infectare cu COVID-19.

“Nu li s-a retras nimic. Banii au fost reîntregiți la numai două zile de la data de 10 ale lunii când am dispus că aceste sume sunt necuvenite”, susține Vasile.

De asemenea, acesta neagă și informația potrivit căreia măștile și dezinfectanții au fost distribuiți în cantități insuficiente și susține că măsura distanțării sociale a fost respectată.

“Nu există așa ceva. Am făcut două licitații publice pentru cele mai multe măști din toate instituțiile publice. Am fost singura instituție care nu a avut abateri economico-financiare pe acest subiect. (…) Când a fost impusă această distanțare în timpul stării de alertă am făcut-o, acum nu există această măsură, iar în compartimentele unde au fost cazuri depistate s-a luat această măsură. În celelalte nu este cazul.”

Florin Ștefan Vasile confirmă faptul că secretara lui este infectată cu COVID-19.

“Este izolată la domiciliu, inclusiv contacții direcți. Nu am fost contact direct. Contact direct este când stai mai mult de douăzeci de minute în prezența doamnei. Nu există să fi fost infectat. Contacți direcți sunt cei care lucrează cu dânsa direct în cabinet. Ei s-au testat și sunt negativi”, a mai spus Vasile.

40 de oameni confirmați cu boala

În cursul după-amiezei de miercuri, 12 august, șeful DGASPC Sector 2 a trimis un comunicat de presă, pe fondul temerii mediatizării subiectului. În cuprinsul acestuia, apare informația potrivit căreia 22 de angajați ai instituției sunt confirmați cu COVID-19. Pe lângă aceștia, mai sunt bolnavi 17 copii aflați în grija DGASPC și un bătrân.

Vasile susține că datele ar fi fost raportate în timp util către DSP. Angajații, pe de altă parte, spun că este pentru prima dată când află aceste informații și că afirmația ar fi falsă.