Ordinul Arhitecților din România reacționează la decizia Primăriei Sectorului 2 și a ADP Sector 2 privind organizarea unei licitații de tip Design & Build pentru reamenajarea Parcului Grădina Icoanei din București. Arhitecții apreciază că reacțiile puternice din rândurile cetățenilor și societății civile față de intenția anunțată de a reamenaja acest spațiu emblematic apar ca foarte justificate.
Grădina Icoanei este o grădină istorică ce are un caracter foarte bine definit, îndrăgită și apreciată de bucureșteni. Ea reprezintă una dintre puținele grădini din secolul al XIX-lea ce se mai conservă în oraș, având și statutul de monument istoric.
Ordinul Arhitecților din România, ca asociație profesională preocupată de problematica patrimoniului construit și a calității spațiului și vieții urbane, precum și ca actor activ al comunității locale (în virtutea amplasării sediului central pe str. Pictor Arthur Verona, precum și a calității de co-organizator al evenimentului anual de cultură urbană Street Delivery, în cadrul căruia Grădina Icoanei este o parte activă), consideră că demersurile desfășurate de administrația locală trebuie să se petreacă în respectul transparenței, comunicării și profesionalismului.
“Preocupările Primăriei Sectorului 2 pentru bunăstarea Grădinii sunt legitime și binevenite. Lucrările de amenajare desfășurate în anul 2007, bazate pe un proiect de bună calitate, însă incomplet executate și prost întreținute, pot fi obiectul unei revizitări. Considerăm însă că noile intervenții, oricât de necesare ar putea fi, trebuie concepute și executate cu respectarea unei succesiuni logice și legale a etapelor, precum și a importanței rolului comunității și al specialiștilor”, arată Ordinul Arhitecților din România.
În acest context, “probabil că un concurs de soluții care să se bazeze pe o temă corect elaborată și care să aibă drept finalitate proiectarea lucrărilor ar fi fost soluția optimă. Chiar și în absența acestei proceduri, considerăm că aplicarea modelului „design & build” nu este binevenită în cazul unor construcții și amenajări de interes public. Acest model are dificultăți în asigurarea unui nivel de calitate optim, tinzând să subordoneze decizia profesională și argumentele doctrinare unor considerente de ordin strict economic”.
În orice caz, “studiul de fezabilitate (sau documentația pentru avizarea lucrărilor de intervenție) ar fi trebuit precedat de elaborarea unei teme de proiectare solide și adecvate, fundamentată de studii de specialitate (cel puțin istoric, peisagistic și dendrologic), elaborate de specialiști atestați sau recunoscuți, precum și de o consultare publică corect desfașurată. De asemenea, considerăm că, încă din această etapă, ar fi trebuit obținute avizele sau punctele de vedere ale instituțiilor esențiale în procesul de autorizare, respectiv Ministerul Culturii, Ministerul Mediului și Direcția de Mediu din cadrul PMB, pentru a se evita situația în care studiul de fezabilitate ar propune soluții neconforme sau inaplicabile”.
Dincolo de aceste aspecte, “considerăm că nu este admisibilă modificarea semnificativă și arbitrară a soluțiilor propuse prin studiul de fezabilitate și aprobate prin hotărâre a consiliului local înaintea demarării proiectului tehnic. Acest lucru s-a petrecut în cazul de față, prin renunțarea la refacerea aleilor din nisip în favoarea unei pavări cu materiale artificiale. Această soluție, pe lângă faptul că a fost introdusă printr-o procedură neconformă, contravine bunelor practici și principiilor de restaurare a unui monument istoric. Aceleași bune practici și principii trebuie aplicate și la proiectarea și executarea celorlalte obiecte de mobilier urban (bănci, coșuri de gunoi, iluminat public ș.a.m.d.) Atragem, de asemenea, atenția asupra faptului că proiectul tehnic trebuie elaborat și verificat de specialiști atestați de Ministerul Culturii, pentru a crea premisele asigurării respectării acestor principii”, mai precizează Ordinul Arhitecților din România.
Ordinul Arhitecților din România își manifestă disponibilitatea de a sprijini, prin toate mijloacele legale avute la dispoziție, Primăria Sectorului 2 în acest proiect dificil și important.