În loc să cheltuiască banii în interesul bucureștenilor, primăriile de sector continuă să spargă sume impresionante pe lucruri care nu le sunt oamenilor de niciun folos. După nenumărate borduriade și averi cheltuite pe panseluțe, administrațiile locale au descoperit ceva nou pe care să dea banii oamenilor: steaguri de toate culorile și mărimile, care împânzesc părți din Capitală.
În ultimii ani, a tot crescut numărul de drapele arborate în Capitală, începând cu acelea mici, de pe stâlpi și terminând cu uriașele verticale, înalte de 6 metri. Le-am văzut prin mai multe locuri din oraș. Dar pentru că numărul lor ni s-a parut copleșitor mai cu seamă în sectoarele 2 și 6, am întrebat primăriile respective de ce au montat, totuși, atâtea steaguri! Cui folosesc? Și, mai ales, de unde, cum și cu câți bani le-au cumpărat.
Vă spunem, pe larg, povestea modului în care sute de mii de lei care puteau fi investiți în ceva util pentru oameni s-au dus pe steaguri montate de-a valma, unele lângă altele și adesea în locuri improprii. Atât de multe s-au pus, încât abundența le știrbește din semnificație și le transformă în simple bucăți de pânză și de poliester pe care degeaba s-au dat bani cu nemiluita.
Sectorul 2, tărâmul celor 56 de flamuri uriașe
La Sectorul 2, am cerut informații despre steaguri de la primărie. Ne-a răspuns, destul de vag, Administrația Domeniului Public (ADP) a Sectorului 2. Mai exact, administrația ne-a comunicat că în sector sunt montate 56 de steaguri, în perechi. Iar fiecare pereche este alcătuită dintr-un drapel tricolor și o flamură cu sigla Sectorului 2.
Potrivit ADP Sector 2, steagurile au fost “montate în amplasament” în anii 2017-2018. ADP nu ne-a spus de la cine, cu câți bani și în baza căror proceduri au fost cumpărate respectivele steaguri. Am descoperit, însă, că prin cumpărare directă, ADP Sector 2 i-a încredințat societății IT Team Technology SRL, în 2018, un contract în valoare de 33.554 lei pentru ”lucrări de montaj pentru 30 de bucăți catarge steaguri înalte de 12 metri.
Cu numele firmei IT Team Technology SRL ne vom mai întâlni. Și asta pentru că ADP ne-a informat că, în luna iulie 2019, a cumpărat de la aceeași societate nu mai puțin de 120 de steaguri. De ce oare o fi făcut asta, de vreme ce avea deja 56 montate din anii 2017-2018? Ei bine, potrivit ADP Sector 2, “achiziția steagurilor a fost realizată pentru arborare și pentru înlocuirea/completarea celor deteriorate/distruse în diverse locații din sector”.
Până la un punct, pare rezonabil. Mereu expuse intemperiilor, steagurile se mai si strică. Interesant este că, tot potrivit ADP Sector 2, s-a cumpărat “un număr total de 120 de steaguri, dintre care 56 sunt arborate, iar restul s-a constituit rezerva care a înlocuit/ le va înlocui pe cele deteriorate”.
Citește și: Primăria Sectorului 2 a plătit peste 10 milioane de lei firmei Supercom doar pentru că a așteptat să ningă
Dacă din cele 120 de steaguri cumpărate s-au arborat deja 56, înseamnă că toate cele 56 de steaguri montate în 2017-2018 au fost deja înlocuite? Dacă da, rezultă că steagurile țin maxim 2 ani. Sau nici atât… Iar asta înseamnă că în 2021, cel mai tarziu, s-ar putea să se cumpere și alte steaguri.
ADP susține că montează aceste steaguri pentru că este parte a administrației publice locale și “este firesc să arborăm însemnele naționale la limitele de sector și în locații importante de pe raza Unității Administrativ Teritoriale”. Așa să fie oare? Ca să înțelegem mai multe, ar merita să vedem și de unde, dar și cu câți bani a cumpărat ADP Sector 2 steagurile din 2019.
Administrația a inițiat din catalogul electronic (un tip de procedură de achiziție publică, desfășurată prin platforma Sicap – n.n.) două achiziții. Prima a fost publicată în Sicap pe 25 iulie 2019, la ora 14:17. Prin această procedură, ADP Sector 2 dorea să cumpere 60 de drapele tricolore cu două fețe, lungi de 6,74 metri și late de 1 metru. Peste 25 de minute, s-a publicat în Sicap și a doua procedură, ințiată de ADP Sector 2. Prin aceasta, Administrația dorea să cumpere 60 de steaguri personalizate cu sigla Sectorului 2, cu aceeasi dimensiune ca și tricolorurile.
Peste 2 zile, la ora 9:36, s-au publicat în Sicap și datele de atribuire. Ambele proceduri fuseseră câștigate de societatea IT Team Technology SRL. Aceasta urma să livreze cele 120 de steaguri cu două fețe la un preț de nu mai puțin de 840 de lei per bucata. ADP Sector 2 tocmai cumpărase steaguri de 100.800 de lei!
Vi se pare că sumele sunt cam mari? Și nouă ni s-a părut! Așa că am încercat să aflăm marți, pe 11 februarie, cât ne-ar costa pe noi să cumăpărăm niște steaguri ca acelea din Sectorul 2. Și nu 120 deodată, având posibilitatea de a negocia cu furnizorii, ci doar 4 bucati.
Întrebarea era: de unde să le luam? Atunci am descoperit că, la finele lui 2019, societatea IT Team Technology SRL fusese chemată în judecată de o altă companie numită Tida Ro SRL. Aceasta din urmă este furnizor de steaguri și catarge și este unul dintre furnizorii de materiale de profil ai ADP Sector 6.
Așa că am trimis companiei Tida Ro SRL – deținută de Ion și Ioana Mocofan, potrivit portalului Listafirme.ro – o fotografie cu două steaguri stradale din Sectorul 2 (unele dintre cele 56 despre care ne-a informat ADP Sector 2). Și i-am solicitat companiei Tida Ro SRL să ne spună la ce preț ni le-ar vinde, așa cum arata ele, în fotografie.
Tida Ro SRL ne-a transmis că materialele din imagine – steag și catarg – sunt produsele sale. În plus, ne-a spus că un steag cu o singură față de dimensiuni similare, adică lung de 6 metri și lat de 1 metru, costă 200 de lei, plus TVA. Steagul se poate face și din materiale mai rezistente, la 260 lei, plus TVA. Și se poate face chiar un steag cu două fețe cusute spate în spate, al cărui cost ajunge la 520 lei plus TVA. Dar de aici până la 850 de lei per steag, cât ne-a transmis ADP Sector 2 că a plătit, e cale lungă.
Am întrebat cât ar costa steagurile și la alti 5 producători. Cel mai mare preț care ni s-a oferit era cu aproape 100 de lei sunt pragul de 850 lei, pe care Sectorul 2 sustine ca l-a platit.
Cine a furnizat drapelele
Potrivit portalului de business listafirme.ro, acționar și administrator al societățții IT Team Technology SRL este Alexandra Iliescu. Societatea a primit mai multe contracte prin încredințare directă de la ADP Sector 2. În plus, societatea a mai primit contracte, tot prin încredințare directă, și din partea altor instituții din cadrul administrației Capitalei. Spre exemplu, în 2019, Direcția Generală de Asistență Socială a Municipiului București a cumpărat – prin proceduri de achiziții directe, inițiate în catalogul electronic – 20 de calculatoare de la IT Team Technology SRL, dar și servicii de mentenanță și furnizare de internet.
Viceprimarul liberal al Sectorului 2, Dan Cristian Popescu ne-a spus că aude pentru prima oară, de la noi, despre aceste achiziții de steaguri la preț atât de mare. Viceprimarul Sectorului 2 zice că e posibil să cunoască o persoană pe nume Alexandra Iliescu – poate chiar de la partid – dar că numele nu-i spune, totuși, mare lucru. Și că în niciun caz aceasta nu are cum să fie o apropiată de-a sa, pentru că si-ar aminti.
În plus, Dan Cristian Popescu a declarat că, într-adevar, 56 de steaguri i se par cam multe, în sector, mai ales dacă s-au cumpărat și la suprapreț. Totodată, viceprimarul Sectorului 2 a promis că va trimite un control la ADP Sector 2 pentru a afla în ce condiții s-au cumpărat steagurile respective.