România încă nu colectează selectiv deșeurile. “Vom plăti UE 142 de milioane de euro”

1119

Deșeurile biodegradabile – adică resturile de legume și fructe ar trebui colectate separat, inclusiv în țara noastră. Doar că, la noi, sistemul nu funcționează. Teoretic, avem o lege, dar şi amenzi, pentru cei care o încălcă. Practic, nu avem încă unde să ducem gunoiul biodegradabil şi, cum nu s-au publicat normele de aplicare a legii, nici sancţiuni nu se dau.

 

Conform legii, în toată ţara, la ghena de gunoi sau în curţile oamenilor, ar trebui să existe un tomberon maro, iar oamenii să ştie că acolo trebuie să arunce doar resturile vegetale şi unele alimente. Din acestea se face compostul – folosit apoi în agricultură.

Am pornit prin sectoarele Capitalei să vedem dacă deşeurile biodegradabile sunt colectate separat, pentru că legea a intrat în vigoare de câteva zile. În nicio zonă nu se întâmplă asta.

În Sectorul 2 al Capitalei, în zona Colentina, nu este nici urmă de tomberonul maro și se vede clar că nu s-a făcut colectarea selectivă. Sunt tot felul de resturi de la legume, fructe, plastic, hârtie – toate la un loc.

 

Citește și: Cine conduce DGASPC sector 2

Bărbat: Întâi de toate, să apară pubele pentru fiecare fel de material şi după aia discutăm de colectare selectivă.

Reporter: S-a făcut vreo informare că acest compost, ar trebui să-l aruncaţi separat?
Femeie: Nu.
Reporter: Aţi primit un recipient special pentru asta?
Femeie: Nu.
Reporter: Asociaţia de proprietari nu v-a spus deloc despre asta?
Femeie: Nu.

Primăriile ar trebui să pună la dispoziţia oamenilor pubele speciale, iar firmele de salubrizare să le ridice şi să ducă gunoiul bidegradabil în staţii special amenajate. În jurul Bucureştiului, de exemplu, nu există niciuna! Doar proiecte.

Radu Nicolae Mihaiu, primarul Sectorului 2: ”În acest moment, nu există o staţie de compost, drept urmare – chiar dacă am colecta separat deşeurile biodegradabile, nu am avea unde să le ducem. Le-am duce tot la groapă. Responsabil de depozitatea desurilor şi, drept urmare şi de compostare este Primăria Generală.”